5 tips voor onfeilbaar data management

In ons moderne tijdperk met gegevensgestuurde besluitvorming, is data management onmisbaar geworden. Het geeft bedrijven inzichten, een efficiënte workflow en concurrentievoordeel. In dit artikel delen we 5 tips voor onfeilbaar data management, waarmee jij als ondernemer direct aan de slag kunt.

Waarom data management?

In de moderne zakelijke wereld is data een waardevol goed geworden. Bedrijven genereren en verzamelen enorme hoeveelheden gegevens, variërend van klantinformatie en transactiegegevens tot operationele statistieken en markttrends. Het beheren van deze data is van cruciaal belang voor organisaties die hun concurrentiepositie willen versterken en datagestuurde beslissingen willen nemen.

5 tips voor een goed managementproces

Met de juiste data classificatie, datakwaliteit, data-opslag, beveiliging, toegangsbeheer, data governance en compliance kun je een slim managementproces opzetten. Deze 5 tips vormen een solide basis voor het waarborgen van de betrouwbaarheid, veiligheid en bruikbaarheid van jouw data. Door ze toe te passen, kun je het maximale potentieel uit jouw gegevens halen en succesvolle datagestuurde beslissingen nemen.

1.    classificeren en categoriseren

Data management begint met het classificeren en categoriseren van je gegevens. Deel je data in aan de hand van de gevoeligheid van gegevens, de waarde en de toegangsvereisten. Maak hiervoor aparte categorieën en classificeer de data ook per categorie. Zet hetgeen dat het zwaarst weegt bijvoorbeeld bovenaan in je lijst en werk zo door naar beneden. Met deze aanpak kun je simpel en snel prioriteit geven aan urgente beveiligingsmaatregelen en ervoor zorgen dat de juiste mensen toegang hebben tot gegevens.

2.   Datakwaliteit en data cleansing

Zorg voor consistente, betrouwbare en up to date data met regelmatige controles en data cleansing processen. Hierbij worden fouten geïdentificeerd en gecorrigeerd, dubbele records verwijderd en de consistentie van gegevensformaten verbeterd. Een goede datakwaliteit verhoogt de betrouwbaarheid van analyses en dat verhoogt op zijn beurt weer de kwaliteit van de besluitvorming binnen het bedrijf.

3.   Data management met opslag en back-ups

Kies de juiste opslagoplossingen. Houd hierbij rekening met factoren zoals: de schaalbaarheid, toegankelijkheid en beveiliging. Tip: kies voor een cloudopslag als je flexibel en kostenefficiënt wilt werken. Daarnaast is het van ‘levensbelang’ om regelmatig back-ups te maken van je data. Hiermee voorkom je gegevensverlies bij eventuele storingen, cyberaanvallen en andere onvoorziene omstandigheden.

4.   Beveiliging en toegangsbeheer

Hanteer strikte beveiligingsmaatregelen om de veiligheid, integriteit en beschikbaarheid van je bedrijfsgegevens te waarborgen. Denk hierbij aan: het gebruik van sterke authenticatiemethoden, het toepassen van encryptie, het monitoren van gegevenstoegang en het trainen van medewerkers in gegevensbeveiliging. Zorg ervoor dat alleen geautoriseerde personen, voor wie het noodzakelijk is, toegang hebben tot specifieke gegevens.

5.   Data governance en compliance

Implementeer een goed data governance framework. Dit zorgt ervoor dat je processen voldoen aan relevante wet- en regelgeving, zoals de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) en andere branchegerichte voorschriften. Zorg voor transparantie, verantwoordelijkheid en naleving van privacyregels bij het verzamelen, opslaan en verwerken van persoonlijke gegevens. Dit ben je wettelijk en moreel verplicht als ondernemer.

Meer informatie?

shutterstock
dots_shape
Vul je gegevens in en een van onze experts neemt zo snel mogelijk contact met je op om je te voorzien van gratis advies. Je zit dus nog nergens aan vast!