Master data, wat is het en waarom is het belangrijk?

Bedrijven genereren steeds meer gegevens. Binnen al die data is er een subcategorie van essentiële gegevens, die cruciaal is voor de bedrijfsvoering en besluitvorming. Deze gegevens noemen we ‘master data’. In dit artikel leggen we je uit wat master data precies is, waarom het belangrijk is en hoe het organisaties kan helpen om efficiënter te werken.

Wat is master data?

Master data of master gegevens zijn kerngegevens die essentieel zijn voor de bedrijfsvoering en besluitvorming binnen een organisatie. Het bevat informatie over klanten, producten, leveranciers, locaties, werknemers en andere belangrijke onderdelen binnen een bedrijf. Het is een betrouwbare bron van informatie voor verschillende bedrijfsprocessen en -systemen.

Het belang van master data

Master data, de naam zegt het al, is de master der gegevens. Het is om verschillende redenen erg waardevol. We hebben een overzicht gemaakt.

Betere besluitvorming

Goede en actuele master data helpt organisaties om betere beslissingen te nemen. Het biedt een solide basis voor analyses, prognoses en strategische planningen.

Een efficiënte workflow

Door gebruik te maken van master data, kunnen bedrijfsprocessen efficiënter worden uitgevoerd. Het stroomlijnt workflows, vermindert dubbele invoer en minimaliseert fouten.

Meer klanttevredenheid

Betrouwbare master data zorgt voor een goede en gepersonaliseerde klantervaring. Het stelt bedrijven in staat om klantgedrag beter te begrijpen en hierop in te spelen met gerichte marketing- en serviceactiviteiten.

Efficiënt voorraadbeheer

Master data over producten en leveranciers helpt bij het optimaliseren van voorraadbeheer. Het minimaliseert voorraadtekorten, voorkomt overstocking en ondersteunt een effectieve supply chain.

Compliance

Kerngegevens spelen ook een cruciale rol bij het voldoen aan regelgeving. Het zorgt voor gedetailleerde financiële rapporten, naleving van wettelijke voorschriften en gegevensbescherming.

Hoe beheer je master data?

Het beheren van master data vraagt om een goed plan van aanpak en de juiste tools. Gebruik deze 4 tips om efficiënt te werk te gaan.

  1. Zorg ervoor dat de data compleet en up-to-date is. Implementeer processen en controles om de kwaliteit van de gegevens te waarborgen.
  2. Stel duidelijke verantwoordelijkheden en richtlijnen vast voor het beheer. Zorg voor een centraal beheerproces en duidelijke procedures.
  3. Maak gebruik van data management tools en systemen om de gegevens efficiënt te beheren. Hierbij moet je denken aan: software voor master data management (MDM), kwaliteitstools en geautomatiseerde processen. Deze tools bieden functionaliteiten zoals data profiling, dubbele detectie en gegevensvalidatie.
  4. Regelmatige controles en updates zijn noodzakelijk om de nauwkeurigheid en relevantie van je master data te behouden. Denk aan: het identificeren van afwijkingen en het corrigeren van onnauwkeurigheden. Door periodieke audits uit te voeren, spoor je  potentiële problemen vroegtijdig op en kun je ze corrigeren Hiermee waarborg je de betrouwbaarheid en bruikbaarheid van je data.

Meer informatie?

shutterstock
dots_shape
Vul je gegevens in en een van onze experts neemt zo snel mogelijk contact met je op om je te voorzien van gratis advies. Je zit dus nog nergens aan vast!