Wat doet een data consultant?

Met de enorme groei van data in de zakenwereld, wordt het beheer en de analyse van deze gegevens steeds belangrijker. Data consultants helpen om waardevolle inzichten uit gegevens te halen en datagedreven beslissingen te nemen. Wat doet een data consultant precies? En over welke vaardigheden moet een dergelijke professional beschikken? We hebben een overzicht gemaakt van de taken en verantwoordelijkheden.

Het takenpakket van een data consultant

Een data consultant speelt een essentiële rol bij het helpen van organisaties die waarde uit verzamelde gegevens willen halen. Iemand in deze rol combineert technische vaardigheden met analytisch denken en strategisch inzicht, om waardevolle inzichten te genereren en datagedreven beslissingen te ondersteunen. We hebben de taken voor je op een rij gezet.

1.   Data analyse en interpretatie

Een belangrijke taak van een data consultant is het uitvoeren van data analyses. Hiervoor gebruikt hij of zij verschillende analysetechnieken en tools, om grote hoeveelheden data te verwerken en patronen en trends te ontdekken. De resultaten die hieruit komen worden vertaald naar bruikbare inzichten voor bedrijven.

2.   Datamodellering en -visualisatie

Een data consultant is verantwoordelijk voor het ontwerpen en ontwikkelen van datamodellen die de structuur en relaties van gegevens weergeven. Hiervoor worden technieken, zoals data mapping, gebruikt om een duidelijk beeld te krijgen van de data-architectuur binnen een organisatie. Dergelijke professionals creëren ook visuele dashboards en rapporten aan de IT’ers binnen het bedrijf, om gegevens op een begrijpelijke en toegankelijke manier te presenteren.

3.   Datakwaliteit en -beheer:

Een ander belangrijk onderdeel van het werk van een data consultant is het waarborgen van de kwaliteit en integriteit van de data. Hij of zij voert data cleansing en data profiling uit, om ervoor te zorgen dat de gegevens betrouwbaar en consistent zijn. Verder ontwikkelt een data consultant ook data governance frameworks. Dit zijn ‘raamwerken’ die bestaan uit een set van afspraken, regels, processen en verantwoordelijkheden die de veiligheid en privacy van de gegevens moeten garanderen.

4.   Adviseren en strategisch plannen

Verder hebben data consultants ook een adviserende rol. Ze begrijpen de behoeften van de organisatie en geven strategisch advies over hoe gegevens effectief kunnen worden gebruikt om de bedrijfsprestaties te verbeteren. Ze helpen bij het ontdekken van nieuwe kansen, het opstellen van meetbare doelen en het ontwikkelen van datagedreven strategieën.

5.   Samenwerken met belanghebbenden

Data consultants werken nauw samen met verschillende belanghebbenden binnen een organisatie. Ze communiceren met het managementteam, IT’ers, analisten en andere professionals om de behoeften te begrijpen en passende oplossingen te bieden. Ze fungeren als bruggenbouwers tussen technische en niet-technische teams en zorgen voor een effectieve samenwerking.

Meer informatie?

shutterstock
dots_shape
Vul je gegevens in en een van onze experts neemt zo snel mogelijk contact met je op om je te voorzien van gratis advies. Je zit dus nog nergens aan vast!